Het begin 

Boer Erik Hansen uit Denemarken had veel last van artrose, en was ontevreden over de behandelingen, toen hij het advies kreeg rozenbotteljam te proberen.

Hansen was erg onder de indruk van de verlichting van zijn klachten en begon met het kweken van rozenbottels. In het begin nog op een paar vierkante meter, inmiddels op ruim 200 hectare.

Wat boer Hansen in het begin nog niet wist, is dat de afname van zijn klachten te danken was aan GOPO. Al snel werd duidelijk dat gedroogde rozenbottels bijzonder effectief zijn.

Kwaliteit

Vandaag de dag verbouwen ongeveer veertig landbouwers in Denemarken en Zweden fulltime rozenbottels om aan de vraag te kunnen voldoen. Als de jonge planten gepoot zijn, doet de natuur al haar bijzondere werk zonder enige kunstmatige inmenging. De planten krijgen drie tot vier jaar om tot rijping te komen voordat er geoogst wordt.

Dit geeft de planten niet alleen de tijd om vruchten van de beste kwaliteit te produceren, maar het biedt hun bijzondere wortelstelsel ook de kans om diep de grond in te duiken. Daar kunnen ze kostbare sporenelementen opnemen uit de grond, die niet verarmd is door moderne landbouwmethodes.

Ervaringen

De zoon van Erik Hansen wandelde in de jaren negentig het academisch ziekenhuis in Kopenhagen binnen met een selectie van de vele duizenden enthousiaste brieven die zijn vader had ontvangen van gebruikers van GOPO. De specialist die hij sprak, was onder de indruk van de vele enthousiaste getuigenissen.

Er werden diverse wetenschappelijke studies opgestart om te onderzoeken of er waarheid zat in de gerapporteerde successen. Die studies lieten indrukwekkende resultaten zien die de hoge werkzaamheid van GOPO uit rozenbottel bevestigden.